fredag 12 september 2014

Chocolate caramel pie


Pajdeg

  1. 150g smör
  2. 1/2dl socker
  3. 3dl vetemjöl

Kola

  1. 1-2dl karamelliserad mjölk (Kokad kondenserad mjölk)

Chokladfyllning

  1. 1 1/2dl socker
  2. 3/4dl vetemjöl
  3. 1/4tsk salt
  4. 4 1/2dl mjölk
  5. 3st äggulor
  6. 1msk smör, osaltat
  7. 2tsk vaniljsocker
  8. 100g mörk choklad

Mördeg

  1. Knåda ihop alla ingredienserna till degen. Platta till degen lite och vira in den i plastfolie. Lägg i kylskåpet, minst en timme. Ta ut degen, kavla ut den på ett mjölat bakbord. Kavla degen så stor så att den täcker den pajform du valt att använda. Klä formen med degen. Renskär kanterna och ställ in skalet in kylskåpet så att det blir riktigt kallt. Klipp ut en rundel bakplåtspapper som är lite större än formen. Lägg den i skalet och fyll på med torra bönor eller ärtor. Grädda skalet i cirka 15 minuter i 175 grader. Ta bort bönorna och bakplåtspappret och grädda ytterligare 5-10 minuter för att skalet ska få färg även på botten. Skalet ska vara genomgräddat. Låt det kallna helt.

Chokladfyllning

  1. I en kastrull blandar du hälften av mjölken med socker, vetemjöl och salt. Rör ihop allt och koka upp under omrörning. Låt det puttra tills det tjocknat. Ta det från plattan och låt svalna en liten stund. Vispa i hop resten av mjölken med de tre äggulorna. Häll i lite av mjölmixen i äggsmeten för att temperera den. När det vispats ihop häll i ytterligare lite av mjölmixen och vispa ihop det. Häll sedan över allt i kastrullen och värm det under omrörning tills det tjocknat ordentligt. Ta det från plattan och vispa ner smör och vaniljsocker. Hacka chokladen och rör ner den i krämen. Vispa tills all choklad smält och allt är blandat ordentligt.

Lägg ihop pajen

  1. Ta det helt kalla pajskalet och bred ut den karamelliserade mjölken i botten. Bred chokladkrämen över. Ställ pajen kallt så att chokladfyllningen stelnar helt. Servera pajen med vispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar