torsdag 12 februari 2015

Fingers tårta med vit chokladmousse



I helgen gjorde jag en egen kombinerad tårta, den blev super god tycker jag med bra kombinationer av choklad och blåbär. Den är enkel att göra och man kan verkligen variera fyllningarna efter egen smak och tycke.

Tårtbotten:
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver 
Smör och mjöl till formen 

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175'C.
2. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diametern.
3. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke med elvisp, ca 3 min.
4. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan bunke.
5. Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen. Blanda försiktigt med en slickepott till en jämn smet.
6. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Kontrollera med provsticka att kakan är helt torr. Låt svalna helt.

Vit chokladmousse:
Räcker som fyllning i en tårta på 24-26 cm i diametern 
150 g vit choklad
2 dl vispgrädde
100 g färskost ( tex Philadelphia )
2 pkt fingers

Gör så här:
1. Dela chokladen i små bitar och lägg i en bunke.
2. Värm grädden tills den nästan kokar, den får absolut inte koka dock.
3. Häll den heta grädden över chokladen. Rör om tills det är en jämn smet.
4. Ställ in i kylen, helst över natten.
5. Lägg i färskosten när smeten har svalnat klart och vispa upp till önskad konsistens.

Blåbärsmousse: 
Räcker som fyllning i en tårta på 24-26 cm i diametern 
200 g blåbär
0,75 dl socker
1 tsk vaniljsocker
4 gelatinblad
100 g färskost ( tex Philadelphia )
2 dl vispgrädde

Gör så här:
1. Blötlägg gelatinbladen
2. Mixa tinade blåbär. Hetta upp en del av blåbärsmoset och smält gelatinbladen i det.
3. Blanda resterande blåbärsmoset med socker, vaniljsocker och vaniljsocker. Häll i gelatinblandningen.
4. Vispa grädden och vänd försiktigt ned den också.

Gör en tårta:
1. Dela den svalnade tårtbotten i två delar.
2. På det första lagret lägger du blåbärsmousse.
3. Lägg sedan på den andra delen av tårtbotten på blåbärsmoussen.
4. Börja sedan att smeta på den vita chokladmoussen runt kanterna så att du kan fästa "fingers" runt om.
5. När det är klart tar du den resterande vita chokladmoussen och garnerar uppe på, jag använde mig av en sprits och gjorde rosor, men man kan ju göra exakt hur man vill.

Lycka till!!


















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar