onsdag 3 december 2014

Gräddkola


Ingredienser:
3 dl vispgrädde
3 dl socker
50 g smör
1 1/2 dl ljussirap
1 msk vaniljsocker

Gör så här:
1: Blanda alla ingredienser i en vid tjockbottnad kastrull.Smält på hög värme och rör om ordentligt.
2: Koka kolasmeten (häftigt) tills den börjar tjockna, 15-30 min. Rör först då om i botten. Kontrollera om kolan är klar genom att göra kulprovet.
3: Häll några droppar av smeten i kallt vatten och rulla till en kula som ska vara seg och ganska fast.
4: Häll upp smeten på smörd plåt. Låt den svalna och stelna något i rumstemperatur. Skär eller klipp kolan i bitar. 
5: Linda in dem i plastfolie eller smörpapper. 
6: Förvara kolorna svalt.

Tips!
1: Går bra att använda en ungs/stektermometer också.
2: Tänk på att alltid lägga kolorna på bakplåtspapper, annars klibbar dem ihop sig med varandra eller fastnar på tallriken.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar