söndag 25 januari 2015

Chiligryta


Ingredienser:

  • En mycket stor svart järngryta 
  • En stekpanna 
  • En liten kastrull 
  • En helflaska tequila 
  • Sex burkar ljust öl, helst det mexikanska Corona. 
  • 5 torkade ancho-pepparfrukter (De är stora, mörkt brunröda och finns i
    affärer som säljer latinamerikansk mat. I nödfall kan de ersättas med en 
    blandning av mörkrött chilipulver och ett antal flådda, urkärnade 
    röda paprikor.) 
  • 1 chipotle-peppar (Röd, rökt. Finns konserverad i latinamerikanska
    affärer.) 
  • 3 birdseye-pepparfrukter (Små spetsiga klarröda. Kan ersättas av
    torkad, mald piri-piri). 
  • 4 jalapeno-pepparfrukter (Knubbiga, gröna. Finns på burk i de flesta
    välsorterade livsmedelsaffärer. Ta den starka varianten.) 
  • Baconfett (eller olja) att steka i. 
  • 10 stora vitlöksklyftor, grovt hackade. 
  • 5 kilo oxkött, skuret i centimeterstora tärningar. 
  • En halv kopp mjöl. 
  • En kopp chilipulver. 
  • Två koppar mörk oxbuljong. 
  • 2 matskedar spiskummin. (Kännarna kan inte komma överens om 
    kryddan ska rostas innan den används eller inte.) 
  • 2 matskedar oregano. 
  • 2 matskedar malda korianderfrön. 
  • 1/2 matsked socker. 
  • Salt, efter smak. Börja försiktigt! 
  • Lite grovt majsmjöl, masa harina.
Gör så här:
  1. Börja med pepparn. Rensa bort stjälkar och frön. Koka den torkade
    pepparn 15 minuter under lock, ställ åt sidan och låtsvalna.
  2. Rensa och hacka den övriga pepparn. Ställ åt sidan. (Här är 
    en varning på plats. Peppar är starkt. Den BRÄNNS. Se upp för
    ångorna när du kokar och tvätta händerna noga efteråt. Och 
    tänk noga på vad då gör med fingrarna det närmaste dygnet. 
    Om du petar dig i näsan kan du lika gärna göra det med
    lödkolven.) 
  3. Fräs vitlöken mjuk och brun. Lägg i grytan. 
  4. Öka värmen i stekpannan och börja stek köttet. Ta lite i sänder och rör
    om ordentligt så att bitarna steks på alla sidor. Lägg ner i grytan.
  5. Blanda mjöl och chilipulver. Strö över köttet i grytan. 
  6. Sila av den blötlagda pepparn, men spara vattnet. Mosa den kokta
    pepparn, tillsätt sedan all peppar till köttet. 
  7. Häll på pepparvattnet, oxbuljongen och öl tills vätskan täcker köttet.
    Koka upp. 
  8. Nu är chilin på väg.
  9. Låt chilin småkoka. Rör ner spiskummin, oregano och koriander. Rör ofta
    så att mästerverket inte bränns fast i botten. 
  10. Fortsätt kokningen tills köttet börjar falla sönder. Det bör ta två,
    tre timmar.
  11. Det kan hända att chilin är lite lös när den närmar sig slutkokningen.
    Riktiga Texasbor reder den då med grovt majsmjöl. 
  12. Ta av grytan och skumma bort det fett som samlats ovanpå.

Den här satsen räcker till ett tjugotal normala människor.
Servera chilin i små, djupa tallrikar. Många gillar att äta den med
majschips till, en klick cremé fraiche eller lite grovt riven cheddarost
ovanpå. Servera sallad, bröd, guacamole (avocadoröra) och stora
mängder ljust öl till.

Tips!

1. Jag delade detta recept i 5 så jag gjorde bara med 1 kilo kött, gick hur bra som helst.


Lycka till!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar