söndag 25 januari 2015

Kladdkaka med marängtäcke


Kladdkaka
Ingredienser:
100 g smält smör/ margarin
3 dl socker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt

Gör så här:
1. Vispa socker och ägg poröst
2. Smält smöret
3. Blanda de torra ingredienserna
4. Blanda ihop allt till en smet
5. Smöra och bröa en form
6. Grädda i 175'C i ca 15 min

Marängtäcke:
4/5 dl vatten
3 äggvitor
1 1/2 dl socker
1 tsk nypressad citronjuice

Gör så här:
  1. Koka upp vatten och socker i en kastrull. Låt koka till 122°C (använd digital termometer). 
  2. Vispa äggvitor och citronjuice med elvisp i en väl rengjord bunke. Vispa till ett fast skum. 
  3. Tillsätt den varma sockerlagen under fortsatt vispning. Vispa ca 10 minuter, tills marängen svalnat. 
  4. Vid servering: Spritsa eller skeda den ätfärdiga marängen över kladdkakan. För att få färg på marängen, sätt pajen i ugnen på grill 250°C i ca 1 minut eller använd en gasolbrännare.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar