lördag 23 maj 2015

Gjutjärnsbröd


Detta är ett perfekt bröd för dig som har en gjutjärnsgryta. Väldigt enkelt brödrecept som sköter det mesta själv och man får stora skivor. Jag gjorde vitlöksbröd av detta bröd, blev supergott!

Ingredienser:
25 g Jäst
6 dl Vatten, kallt
2.5 tsk Havssalt
2.5 dl Grahamsmjöl
4 dl Rågmjöl
8 dl Vetemjöl

Gör så här:
1: Börja med att smula jästen i en bunke. Häll över vattnet och rör ut jästen.
2: Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 2 h.
3: Stjälp upp degen på mjölat bakbord och forma den till en limpa. Lägg över en bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
4: Sätt ugnen på 250°C och ställ in en gjutjärmsgryta med lock längst ner i ugnen.
5: När degen är färdigjäst så tar du ut grytan ur ugnen, strö sedan mjöl i botten och lägger ner degen försiktigt. Lägg på locket och grädda brödet i 25 minuter.
6: Tag sedan av locket och grädda i ytterligare 25 minuter.
7: Tag ut brödet ur grytan när det gräddats färdigt och låt det svalna på galler.





Lycka till!!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar